Efter intensive konsultationer blev regeringsfraktionerne enige om en ændring af den føderale lov om immissionskontrol (BImSchG) den 17. maj 2024. Ændringen er en vigtig lettelse for industrien: Fra den foreløbige beslutning til fuldstændighedskontrollen har ændringerne af BImSchG til formål, at fremskynde godkendelsesprocessen for vindmøller på land. Det er især med henblik på Repowering at der vil ske ændringer.

 

Ambitiøst tidsplan

 

Forslaget skal nu vedtages i miljøudvalget den 5. juni og kort efter i Forbundsdagens plenarforsamling. Forbundsrådet skal også stadig give sin godkendelse, hvilket er planlagt til begyndelsen af juli – delstaterne har allerede signaleret deres godkendelse. Så det kommer til at gå stærkt inden sommerferien, og det bliver endnu mere spændende med koalitionspartneren FDP, om de ikke i sidste minut springer fra igen, selv om de p.t. også forventes at være med.

 

Harmonisering med naturbeskyttelsesloven 

 

Den nødvendige harmonisering med den tyske naturbeskyttelseslov har fundet sted her: Repowering vil snart være muligt i en afstand på fem gange den nye mølles højde (såkaldte “5H regel”), og operatørerne vil have tid til at opføre den nye mølle inden for 48 måneder efter nedtagning af den eksisterende mølle. Ændringen løser også problemet med operatørens identitet i forbindelse med repowering-projekter.

 

Hvad skal i det store træk tilpasses for vindmøller på land?

 

–  repowering vil snart være muligt i en afstand på fem gange den nye mølles højde.

–  en ny mølle skal nu kunne opstilles inden for 48 måneder efter nedtagning af den eksisterende mølle

–  operatørens identitet skal bevises kort før beslutningen træffes (dvs. de facto ingen beslutning, hvis de ikke er identisk eller at der er indsendt en erklæring fra den gamle operatør – husk dog at være forsigtig med at give fuldmagter til administratorer)

–  fremmelse af tidlig påbegyndelse af byggeriet (afsnit 8a)

–  omfattende revision af godkendelsesproceduren (afsnit 10), herunder

> Elektronisk ansøgningsprocedure

> Beskyttelse af forretnings- og driftshemmeligheder

> Regulering af tidsfrister for involverede myndigheder

> Mulighed for ekspertudtalelser

> Fristeregulering for den relevante faktiske og juridiske situation for vedvarende energianlæg og elektrolyseanlæg

> Konkretisering af fuldstændighedserklæringen

> Afkortning af diskussionen