Nogen gange hører man rygter om, at ens tyske kunde er konkurs. Er det muligt, at få det af- eller bekræftet? Og hvis uheldet er indtrådt, hvem er så kurator, som kan kontaktes for at gøre ejendomsforbehold for de leverede varer gældende?

 

Central online-register for samtlige tyske konkurser

Den gode nyhed: Der findes et central register, der er online tilgængeligt og hvor samtlige påbegyndte og endnu ikke afsluttede konkurser (såvel virksomheder som privatpersoner) er registreret

https://www.insolvenzbekanntmachungen.de/cgi-bin/bl_suche.pl

Den dårlige nyhed: Registrets søgeformular er særdeles uoverskuelig og der gælder mange begrænsninger i søgningen. Her kommer en kort vejledning:

 

Ubegrænset søgning – men kun 14 dage efter konkursen er offentliggjort

Indenfor de første 14 dage efter at en konkurs (på tysk: “Insolvenz”) eller en betalingsstandsning er offentliggjort, kan man søge på tværs af hele republikken uden at vide, hvilken skifteret, der behandler sagen (der findes mere end 100 skifteretter i Tyskland, der behandler insolvenssager!). For at foretage en sådan søgning skal der sættes hak ved “Uneingeschränkte Suche” (ubegrænset søgning”) og indtastes virksomhedens eller personens navn.

 

Detaljeret søgning – kræver at man kender skifteretten som behandler konkursen

Der er dog stor sandsynlighed for, at der ikke kommer nogen resultater, hvis man ikke præcist har ramt to-ugers tidsrummet. Så vil der istedet skulle sættes hak ved “Detail-Suche” (detaljeret søgning), hvor det er nødvendigt, at kende beliggenheden af skifteretten, der behandler konkursen. (Vi skriver databeskyttelse med store bogstaver i Tyskland og selv dårlige betaler og konkursmager beskyttes.) Det er typisk retten, der er stedslig ansvarlig for virksomhedens hjemsted. For at finde ud af det, går man til søgesiden, hvor samtlige lokale registermyndigheder offentliggør deres registreringer (i Tyskland findes igen mere end 100 af disse registre). Søgesiden finder I her:

https://www.handelsregister.de/rp_web/mask.do?Typ=n

Her kan der søges efter firmanavn. Derefter oplyses virksomhedens nøjagtige navn, hjemsted og registernummer. Hvis hjemsted (og evt. postnummer, hvis der findes flere muligheder) indtastes på

http://www2.justizadressen.nrw.de/og.php

erfarer man under “Amtsgericht”, hvilken skifteret der er ansvarlig for insolvenssager. Samme tilgang gælder for søgning på privatpersoner.

Navnet på skifteretten skal angives i søgeformularen (detaljeret søgning) på

https://www.insolvenzbekanntmachungen.de/cgi-bin/bl_suche.pl

efter at man først har angivet navnet på delstaten (“Bundesländer”) og derefter valgt retten i rullemenuen “Gericht”. Kender man ikke delstaten, hvor den pågældende ret befinder sig, hjælper

https://de.wikipedia.org/wiki/Wikipedia

Hvis man derefter angiver navn på virksomheden eller hjemsted eller registernummer i søgeformularen på

https://www.insolvenzbekanntmachungen.de/cgi-bin/bl_suche.pl

skulle alle ønskede informationer komme frem.

Bemærk, at kun offentliggjorte informationer oplyses, dvs. der meddeles ikke, om der ligger en konkursbegæring til behandling, inden skifteretten har truffet beslutningen.

 

Vi håber, det hjælper videre. Hvis ikke, er I velkommen til at kontakte os.

 

Christian Sagawe

Ingo Schmidtmann

Maximilian Juncker