Den (midlertidige) afslutning af et privilegium
Efter EU-Domstolen har nu også Bundesgerichtshof (Forbundsdomstolen) afsagt dom. Indtil videre er det slut med det sjove for det såkaldte Kundenanlage (kundesystem) og dermed for mange Mieterstrommodelle (lejerelmodeller) og kraftvarmeværker i Tyskland, som længe har nydt godt af en privilegeret status for lokale net.
Hvad var det, der skete?
Et energiforsyningsselskab ønskede at bygge to kraftvarmeværker i et kvarter med i alt 10 boligblokke med over 250 boligenheder og sælge den producerede elektricitet til lejerne i lejlighederne. Til gengæld ville selskabet have den lokale distributionsnetoperatør til at levere forbindelser til sit netværk og målepunkter. Distributionsnetværksoperatøren gik ikke ind for dette og nægtede – det ville kun fungere for kundesystemer, og det var ikke tilfældet. Energiselskabet fik derefter sagen prøvet ved domstolene.
Hvad har retspraksis sagt om dette?
Bundesgerichtshof (Forbundsdomstolen) var heller ikke så sikker på det, fordi det primært er et spørgsmål om europæisk lovgivning. Og i sådanne tilfælde er det bedre at spørge EU-Domstolen. Og svaret, som Bundesgerichtshof (Forbundsdomstolen) nu har bekræftet, var klart: En ”Kundenanlage” kan ikke samtidig udgøre et distributionsnet i den europæiske lovs forstand. Men de ledningssystemer, som energiforsyningsselskabet har planlagt for kvarteret, er sådanne distributionsnet. Operatøren skal derfor overholde de relevante lovkrav og kan ikke drage fordel af de privilegier, der gælder for en kundeinstallation. Og det betyder – vi er i Tyskland og i Europa – en masse sjov med en masse regler, der skal overholdes. Derudover vil det hele også føre til højere omkostninger for slutkunderne, da der fremover skal betales netafgifter. Det vil gøre lokal energiproduktion meget mere kompliceret og dermed dyrere.
Hvad sker der nu?
Den nye tyske regering havde lovet, at den hurtigt ville gøre Tyskland mindre bureaukratisk og sænke elpriserne. Beslutningen er kontraproduktiv for begge dele. I hvert fald for energiomstillingen.
Og endnu værre: Lovgiveren kan ikke gøre meget på nationalt plan i øjeblikket, fordi det hele kommer fra Bruxelles. Det bliver derfor interessant at se, hvordan den nye tyske regering håndterer beslutningen, og hvornår den vil henvende sig til Bruxelles.